Få dina barn att älska båtlivet

Vattenskidor

De säger att om ditt barn inte har blivit biten av felet att fiska eller båt när han är 13, han troligen aldrig kommer att ta upp någon sport. Och om hans första fiske och båtliv erfarenheter definieras av begränsade tristess och ett ständigt behov av att vara tyst, stilla och patienten, kommer han sannolikt förlora intresset redan innan den späda ålder. Barn stinker på alla dessa, och införa dem till båtliv och fiske på ett sätt som ger dem rätt smak av spelet är oändligt mycket viktigare i uppväxtåren.

Några barn kan tappa intresset för fiske helt om deras första upplevelse tråkade ut dom och om de dessutom fiskat i många timmar och inte fått ett enda napp så kan det vara förödande för dom. Hjälp dom på alla sätt du kan för att göra deras upplevelse så positiv som möjligt. Lämna ut snacks och dryck hjälp de med allt som du bara kan och avstå själv helt från att fiska och hjälp barnen med alla knep som du kan.

Fiske
Att låta barnen lära sig att älska vatten genom fiske hjälper dem att upptäcka det på sina egna villkor. Friheten låter dem tillfredsställa sin egen nyfikenhet på sitt eget sätt. Begränsa alternativ genom omständighet, inte regler. Orolig för att de skall falla i? Ge dem en cool ny flytväst att bära. Då behöver varken du eller dom oroa sig för det. Krydda erfarenheten med billiga spön som kommer komplett med en lina krok, sänken och köp bra drag som du rådfrågar om i en bra fiskebutik. För att få kompetens inför fiske från en båt så prova en resa till en parkdamm, närliggande bäck eller allra bäst ett ”put & takevatten” där möjligheterna till att få fisk är som störst. Ta med smörgåsar och saft för att göra utflykten till ett äventyr.

Paddling
Paddling är ett naturligt sätt att introducera barnen till vattnet och med korrekt anpassad flytväst är det säkrare än fotboll. Även om du kan köpa en två personerskajak för så lite som 3.000 plus flytvästar och paddlar kan du hyra dem per timme för så lite som 100 kr eller heldag för ca 300. Hyresföretaget kommer att ge paddlar och väl avpassade flytvästar samt en karta för att kartlägga ditt äventyr. En två personerskajak kan lätt bära en vuxen och två små paddlare utan problem. Be om några tips om paddling och styrning samt några idéer för områden att utforska. Paddla nära stranden där landskapet tycks röra sig snabbare. När du känner den minsta otåligheten i din äventyrare så äntra stranden och ta fram snacks eller kasta lite frisbee.

Segling
Pirater seglar och alla barn vet det. Få har lämnat sina ensiffriga år utan skrämma bort andra pirater med en omslagspappersrulle och en vision av en ond fiende att besegras. Det skulle kunna locka tillräckligt för att få ett barn att kliva ombord på en segelbåt. Få saker är mer spännande än känslan av att skära genom vattnet eller slå på vindsidan med ingenting driver du men vinden själv.

Powerboating
Motorbåt erbjuder utsikt över vattenvägarna som barnen inte kan motstå. En båttur är bäst att erbjuda barn en säker ombordstigning som du kan åstadkomma genom att säkert förtöja båten till bryggan. Mamma eller pappa bör välja att gå ombord först så barn kan lämnas direkt till väntande armar. Du vet aldrig vem kommer att kunna falla som en anka till vattnet.

Vattenskidor
Vattenskidor och wakeboard är populärt på sjön. Att först få upp barnen på skidor ser skrämmande ut men det finns ingen anledning att inte låta dom försöka. En spännande resa och barn med tätt åtsittande flytvästar kan göra det på ett säkert sätt.