Hur man köper en båt för vattensporter

För de flesta människor kommer en båt sannolikt vara en av de största investeringarna i livet så det är viktigt att det blir rätt. Först måste du bestämma vad du vill göra med din båt eller om du skall satsa på en praktisk pool i din trädgård istället. Frågan är vilket som kommer att nyttjas på bästa sätt?. Om du är en passionerad wakeboarder till exempel bör du inte slösa din tid att titta på 18-fotsbåt. Vet du vad du vill och kan sedan söka båtar i kategorin för vattensporter.

Hitta din perfekta passformen

I många fall kan antalet potentiella deltagare diktera storleken på båten du behöver. I allmänhet väljer människor en större båt men det är inte riktigt så enkelt. De aktiviteter som du vill göra med båten kan också vara en avgörande faktor. Till exempel om du är en vattenskidåkare kommer du inte att titta förbi en 20- till 22-fot direktdriven med en mittmonterad pulpet och en kapacitet på högst fem till nio personer. Dessa båtar är specialbyggda för vattenskidåkning (slalom, trick och hopp) så att de i allmänhet inte har så stor potential för andra sporter.

Inombordare i 20- till 22-meters räckvidd med en V-drive konfiguration är dock perfekt för wakeboard, wakesurfing, wakeskating och vattenskidåkning.

Om du är ute efter den båten med mest wakeboard och wakesurfingpotential gå vidare upp till inombordare i 22- till 25-meters räckvidd. Båtar i dennna storlek är perfekta för wakeboard, wakeskate och wakesurf på en mycket hög nivå. Leta efter stora siffror om intern ballast, gott om förvaring och en kvalitet om du planerar wakeboard eller surfing. Stora båtarna tenderar också att hantera stora vatten bättre än små båtar.

Det är också viktigt att se till båten du köper har den information du behöver. Till exempel om du planerar att lagra din båt i ett garage, se till att det passar. Dessutom, av eventuellt tak så att du vet hur svårt det kommer att bli varje gång du skall in i garaget eller du stöter på en låg bro på en kanal.

Garanti

Om du köper från en återförsäljare så uppmärksamma garantin. Människor tenderar att släta över denna punkt men det är viktigt. Först och främst ta reda på hur länge garantin varar sedan om det omfattar delar och arbete eller bara delar. Lyxbåtar med fler funktioner tenderar att mer går fel men de har också längre garantier som täcker mer.

Prova innan du köper

Oavsett om du köper från ägaren eller en återförsäljare är en provtur en absolut nödvändighet. När allt kommer omkring, hur kan du verkligen tala om att en båt är rätt för dig utan att ta ut den på vattnet? Det kan också hjälpa dig att identifiera eventuella problem. Bara för att motorn går betyder inte det att ballastpumpar eller varvtalsreglering fortfarande fungerar. Propeller och drivaxeln är också vanliga punkter och kan orsaka vibrationer om de har gått på grund eller på annat sätt är skeva. Dessa vibrationer kommer att innebära problem med tiden.

Se till att den utför det du vill ha för de sporter du vill. Allas idé om en ”bra” båt är inte samma sak så det är viktigt att testa det själv. Har den faktiskt ha så mycket tryck som försäljaren påstått? Är den verkligen så smörig smidig för vattenskidåkning som ägaren lovat?