Kallare segling

Efter 15 dagar av kallare och kallare segling har vi nått vårt önskade destination Deseado. Det är redan Patagonien. Trädlösa, vågiga, steniga och sandiga landskap med pingvinkolonier. Härifrån fortsätter vi direkt till Kap Horn och Ushuaia. ”
Vi hade radiokontakt med fartyg som besöker detta område för en väderprognos gör dom inte alltför optimistiska. De har en stark västlig vind som blåser under en lång tid.

Och det hände, regn och med hård östlig vind och temperatur vid 8 C när vi nåt Kap Horn.

Vi hade en liten fest vid detta tillfälle på däck. Vi hade en tårta, speciellt beredd för detta tillfälle, champagne och sallader. Först vi höjde glaset till Neptunus då hade vi bilder och film som tagits. Vid slutet av festen var det mer vatten än maträttsinnehåll på våra tallrikar och vi var tvungna att vrida ur våra kläder efter ett störtregn.

Med utnyttjande av östanvinden (sällsynthet vid Horn) ville vi utelämna Hermite Island och gå igenom Mantello till Beaglekanalen och sedan till Ushuaia i Argentina. Vinden förändrades. Den nya kom från sydväst på styrkan på vinden steg snabbt. Inget annat var kvar att göra. Vi var tvungna att gå tillbaka österut och göra Horn igen men denna gång på västra sidan. På natten ökade vinden till åtta sekundmeter och tvingade oss att riva storseglet. Vi hade också minskat våra främre segel och lämnade bara focken uppe. Vi återvände till Beaglekanalen nästan samma väg som vi seglade till Horn dvs mellan Herschel och nästan på den östra sidan av ön Wollaston, Paso Goree och Paso Picton. Efter en mycket blåsig och natt full av spänningar med segling bland klippiga öar visade morgonen med mycket ljus himmel, molnfritt och vinden avtog till 5 sekundmeter. Det var kallt och med utmärkt transparens av luft snöiga toppar av Eldslandet som dök upp framför oss – fantastisk utsikt.

När vi förtöjd i Puerto Williams träffade vi några båtar som hade tillbringat förra sommaren på Antarktis och nu var på väg norrut. Vi tillbringade trevlig kväll i klubben med varm spis och öl. Vi väntar på tillstånd för segling i Patagonien. Vidare till Ushuaia och Magella Sundet